Under en intensiv och givande utbildningsdag ledd av Marko Filipovic, Anna Palm Cousins från Sellén & Filipovic och Ingela Hemfrid från Arbets- och Miljömedicin i Region Östergötland samlades deltagare från hela landet för att fördjupa sina kunskaper om PFAS-förorenade områden. Utbildningen, arrangerad av Studia, lockade representanter från kommuner, länsstyrelser, konsultbolag och flygbolag, vilket skapade en dynamisk och tvärvetenskaplig grupp.
"Vi är glada att våra experter, Marko Filipovic och Anna Palm Cousins, visar vägen för att öka kompetensen om PFAS-ämnen i landet, där det idag finns en tydlig kunskapslucka. Det berättar Ebba Sellén, VD för Sellén & Filipovic"
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett högaktuellt ämne inom miljöområdet, med sina långtidsverkande egenskaper och sin komplexa spridning i miljön. Genom Naturvårdsverkets senaste uppdatering av branschlistan har vi fått upp ögonen för hur omfattande och utmanande problemet är. Behovet av ökad kunskap och samarbete över sektorsgränser är större än någonsin.
Kursens upplägg och innehåll
tbildningen täckte allt från de senaste forskningsrönen om PFAS till praktiska metoder för identifiering och åtgärder av förorenade områden. Med hjälp av föreläsningar, fallstudier och interaktiva övningar fick deltagarna en djupare förståelse för:
Riskkommunikation. Hur kommunicerar man med medborgare?
PFAS spridningsvägar i mark, vatten, luft och sediment.
Riskbedömning och prioritering av åtgärder.
Aktuella regleringar och tillsyns utmaningar.
Tekniker för sanering och hantering av PFAS-föroreningar.
Kursledarna Marko Filipovic och Anna Palm Cousins, två välrenommerade experter inom området, delade generöst med sig av sina erfarenheter från forskning och konsultuppdrag. Deras praktiska insikter och strategier gav deltagarna värdefulla verktyg att ta med sig hem till sina respektive verksamheter.
Foto:Studia
Nationellt engagemang och tvärvetenskaplig dialog
Ett av de största mervärdena med kursen var deltagarnas spridning över hela Sverige och deras olika bakgrunder. Diskussionerna som uppstod skapade nya perspektiv och idéer kring vilka problem som finns i landet hur vi kan samarbeta nationellt för att möta utmaningarna med PFAS-föroreningar. Från flygplatsernas, brandstationernas historiska hantering av PFAS-haltigt släckskum till kommunernas arbete med dricksvattenförsörjning – insikten om att alla berörs av problemet var tydlig.
Framtiden för PFAS-hantering
Den här utbildningen är bara ett steg på vägen mot en mer hållbar och effektiv hantering av PFAS-föroreningar. Med fler utbildningsinsatser och fortsatt samverkan mellan forskning, myndigheter och industri kan vi ta oss an detta komplexa miljöproblem på ett mer kraftfullt sätt.
Har du eller din organisation frågor om PFAS eller behov av kompetensutveckling? Kontakta Anna Palm Cousins så berättar hon mer: Kontakt: anna.pc@sellenfilipovic.se
Comments